۱۳۸۸ مرداد ۲, جمعه

واقعیات جدید، اخلاق جدید و انفلوآنزای خوکی

نکته اول:
در اخلاق سنتی و مذهبی ما، دست دادن و روبوسی کردن جایگاه ویژه ای دارد. دست ندادن هم گاهی بداخلاقی محسوب می شود. دست دادن منافعی دارد که از آن جمله تقویت روابط فرد با دیگران است. ... و هزینه هم دارد که از آن جمله احتمال سرایت بیماری مانند آنفلوآنزای خوکی است.
نکته دوم:
دو جامعه زیر را در نظر بگیرید: یکی جامعه سنتی ایزوله، شبیه یک شهر کم جمعیت یا یک روستا در زمانهای قبل از اختراع روش های جدید حمل و نقل. فاصله زمانی این جوامع بسیار زیاد بوده است. و دیگری جامعه مدرن امروزی، که در آن فاصله زمانی شهرها بسیار کم است. فاصله مکه تا هر شهر ایران فقط چند ساعت است.
ادعای من این است که، در یک جامعه سنتی ایزوله، هزینه دست دادن بسیار پائین بوده است. فرض کنید که شخصی، که از شخص دیگری ویروس انفلوآنزای خوکی را گرفته، سفرش را از شهر ری شروع می کرده، قبل از اینکه این شخص به دمشق برسد یا می مرده است و یا اینکه دوره بیماریش را قبل از اتمام سفر طی می کرده و احتمال سرایت ویروس بسیار کم می شده است. کم شدن فاصله زمانی شهرها نه تنها باعث افزایش سرعت انتقال بیماری ها شده، بلکه احتمال گسترش بیماری را هم بسیار بالا می برد. به همین دلیل، هزینه رفتاری مانند دست دادن (یا به قولی مصافحه) و روبوسی کردن بسیار بالا می رود.
نکته سوم:
طبق اعلام وزارت بهداشت، در صورتی که انفلوانزای خوکی به اپیدمی تبدیل شود، تعداد 10 تا 24 میلیون نفر در ایران به آن مبتلا خواهند شد، بین 500 هزار تا یک میلیون و دویست هزار نفر بستری شوند، و صد تا 250 هزار نفر هم جانشان را از دست بدهند. یادآوری 1: فصل سرماخوردگی شروع نشده است، با شروع فصل سرماخوردگی تعداد موارد انفلوآنزای خوکی به شدت افزایش خواهد یافت. یادآوری 2: تعداد شهدای جنگ ایران و عراق 250 هزار نفر بوده است.
نکته چهارم:
مکه و مدینه به مرکز انتشار بیماری های مختلف تبدیل شده اند. تقریبا هر کسی از دوستان من که در این یکی دو سال گذشته به سفر حج رفته است بیمار برگشته است. بیماری اکثرشان هم انفلوآنزاست. اصطلاحی هم بین مردم شایع شده است که به کسی که سرماخورده برمی گردد به شوخی می گویند که حج تو قبول شده است. بیشتر کسانی
هم که در ایران به انفلوآنزای خوکی مبتلا شده اند از کسانی هستند که به حج رفته اند. عادت مردم ما هم این است که به دیدار حج رفته می روند و دست می دهند و روبوسی می کنند.

جمع نکات ذکر شده در بالا ما را به این نکته آخر می رساند که: دست دادن و روبوسی کردن که در گذشته و به حق امری اخلاقی شمرده می شده است، می تواند امری کاملا ضد اخلاق باشد. معیار ضد اخلاقی بودن آن هم هزینه بسیار بالای آن برای جامعه است.


۳ نظر:

آقای رگبار گفت...

بنده به شخصه فکر می کنم که کاملا حق با شماست . چون خیلی موارد هنوزهم که هنوزه منتشر نشدهو به نظر من هم باید حج را برای امسال حداقل تعطیل اعلام کنند
البته اگر آقایان بفهمند !!

آزاده گفت...

درسته... کاش مردم بدونن که دیگه روبوسی و دست دادن جزء باقیمانده از مناسک حج نیست!

داود گفت...

عالی بود.